Betaald ouderschapsverlof: vanaf 2 augustus een feit
Vanaf 2 augustus dit jaar hebben alle werkende ouders gedurende het eerste levensjaar van hun kind recht op 9 weken (gedeeltelijk) betaald ouderschapsverlof. In totaal heeft een medewerker recht op 26 weken ouderschapsverlof, waarvan de overige 17 weken onbetaald.
Het idee er achter is dat het werkende ouders meer mogelijkheden biedt om te wennen aan een goede verdeling van werk- en zorgtaken. Heel fijn dus! Dat is uiteindelijk ook in het belang van werkgevers. Het stelt je echter als werkgever ook voor personele capaciteitsuitdagingen hebben we al gemerkt:
- Medewerkers van wie hun kindje afgelopen jaar is geboren, maar nog geen één jaar is, willen toch nog graag gebruik maken van de regeling. Oei dat is lastig met bezetting…;)
- Medewerkers die met zwangerschapsverlof gaan, maar daar dan direct het betaalde verlof aan willen plakken. Hoe los je dat op?
- Medewerkers die 9 weken achter elkaar op willen nemen op korte termijn….
Een aantal tips voor jou als werkgever/ondernemer:
- Inventariseer proactief op welke medewerkers dit van toepassing is danwel gaat worden. Laat het niet lopen in de hoop dat ze het niet weten, want dat getuigt niet van goed werkgeverschap en je snijdt jezelf er mogelijk mee in de vingers.
- Ga het gesprek aan met je medewerker over òf hij/zij gebruik wil maken van deze regeling en zo ja, op welke wijze hij/zij daar idealiter invulling aan wil geven.
- Schets ook de uitdagingen die je als werkgever hebt en zoek samen naar oplossingen die voor beide haalbaar zijn.
Op deze wijze kun je anticiperen op (eventueel benodigde) aanpassingen in je bedrijfsvoering en heb je een grotere kans dat je een werkbare oplossing vindt.
Voor meer informatie over de regeling, kijk hier: Invoering van 2 maanden betaald ouderschapsverlof | Ouderschapsverlof | Rijksoverheid.nl